Toamna

Toamna este unul din cele patru anotimpuri ale climei temperate. Este anotimpul care face legătura între vară şi iarnă.

În emisfera nordică toamna începe în jurul lunilor august/septembrie pe când în emisfera sudică începutul toamnei este considerat în jurul lunii martie. În această perioadă frunzele foioaselor încep să cadă. Acestea se îngălbenesc, treptat capătă o culoare roşiatică sau brună după care cad. De aceea, în America de Nord toamna este numită şi fall însemnând cădere. Este anotimpul în care zilele devin din ce în ce mai scurte şi mai răcoroase, nopţile devin din ce în ce mai lungi şi mai friguroase iar în unele ţări precipitaţiile tind să crească treptat.

Definiţii

Astronomic, unele ţări vestice consideră că toamna începe cu echinocţiul de toamnă (23 septembrie) în emisfera nordică şi echinocţiul de primăvară (21 martie) în emisfera sudică, terminându-se în emisfera nordică în ziua solstiţiului de iarnă (21 decembrie) respectiv în ziua solstiţiului de vară (21 iunie). În astronomia chineză echinocţiul de toamnă marchează mijlocul toamnei, aceasta începând în jurul sărbătorii Liqiu (în jurul zilei de 7 august).

Pe de altă parte, meteorologii asimilează lunile martie, aprile, mai (în emisfera sudică) respectiv lunile septembrie, octombrie, noiembrie (în emisfera nordică) cu toamna deoarece pe perioada acestui anotimp perioada de lumină este vizibil din ce în ce mai mică.

În unele ţări, ca Statele Unite ale Americii dar şi România toamna este considerată începutul anului şcolar.

În cultura populară asocierea cu o culegătoare

Starea sufletească ce se desprinde din sărbătorile tomnatice este bucuria pentru fructele pământului amestecată cu melancolia pentru vremea mohorâtă.

Asocierea cu melancolia

Toamna în poezie a fost des asociată cu melancolia. Posibilităţile verii au dispărut, iar răcoarea toamnei este la orizont. Cerul devine gri şi posomorât. Rainer Maria Rilke, un poet de limba germană şi-a exprimat aceste sentimente în cele mai cunoscute poeme ale lui, Herbsttag (Zi de toamnă), din care unele versuri spun:

Cine nu are o casă acum nu-şi va mai clădi una,

Cine este acum singur, va rămâne aşa mult timp,

va veghea, va scrie şi va citi scrisori lungi

înapoi şi înainte pe bulevarde

va hoinări neliniştit, cât timp frunzele vor cădea.

Alte asocieri În special în Statele Unite toamna este asociată cu "anotimpul Halloween-ului", cu o campanie de market foarte răspândită care îl promovează. Televiziunea, filmele, cărţile, costumele, decoraţiunile interioare şi industriile de confecţii folosesc această perioadă pentru a-şi promova produsele. Promoţiile încep cu primele zile ale lunii septembrie şi se încheie cu ziua de 31 octombrie, deoarece motivele lor îşi pierd rapid forţa după această perioadă.

Comentarii

Loredana a spus…
Sa ai o toamna frumoasa si pe plac inimii tale!
Bejenaru Gabriela a spus…
multumesc de vizita si sa ai o toamna plina de iubire si fericire.
sa fii bogata ca toamna!
Bejenaru Gabriela a spus…
si tu ramona sa fii fericita si iubita
Meryem a spus…
GABRİELA,ımi plac ft. mult scrierile tale(blogul).citesc,citesc şi nu ma pot opri.e ora 23.10.e tırziu.mıine sper sa-mi fac iaraşi timp.Acum eu sınt ıncepatoare şi nu ma pricep sa-mi fac un blog dar am sa scriu şi eu sper.Deocamdata vizitez,citesc,ınvat.cu drag VALY NURAL -TURCİA(HUMULEŞTEANCA DE-A LUİ CREANGA).