Traditii de sarbatori

22 decembrie Deschiderea mormintelor

In traditia romaneasca se considera ca inaintea fiecarei mari sarbatori se deschide poarta intre lumea celor vii si lumea celor porti. In Oltenia, spre exemplu, se infige in mormant un toiag pentru ca sufletul decedatului sa aiba in ce se sprijini in calatoria sa printre cei vii.

23 decembrie Colacii de Craciun

In aceasta zi se fac colacii pentru Craciun intr-un intreg ritual care imbraca de fapt sacrificarea spiritului graului. Dupa unii cercetatori se pare ca si Ignatul este tot o forma de sacrificare a spiritului graului. Acest eveniment apare deseori in colinde si chiar in Plugusor.

24 decembrie Mos Ajun

Dimineata lui Mos Ajun aduce colindatorii in satele din nordul tarii inainte de rasaritul soarelui, iar in restul tarii colindatorii vin in general seara de la lasarea serii pana tarziu in noapte. Ornarea bradului de Craciun se pare ca isi are originea intr-un vechi obicei numit Butucul de Craciun obicei atestat la romani si in tarile vecine. Sfarsitul zilei de 24 il va aduce pe Mos Craciun la copiii cuminti.

25 decembrie Craciunul

In dimineata de Craciun este asteptata Steaua si cetele de colindatori adulti. Steaua este un colind care incepe in ziua de Craciun si tine pana la Boboteaza. Acest colind povesteste cum magii umbla dupa raza stelei din rasarit. Craciunul este considerat si la noi in tara ca sarbatoarea care aduna familiile si pritenii la mese incarcate cu preparatele romanesti traditionale.



Comentarii

nakudo a spus…
nu stiu cum am ratat postarea asta..intradevar traditiile vechi romanesti se pare ca se pierd draga gabriele si prea putini mai tin cont de ele..In bucovina,anul trecut mi-a fost dat sa triesc toate aceste minunatii si sa ma bucur de frumusetea costumelor...grajdul animalelor este binecubantat de Craciun si sant primele hranite in seara de ajun cu toate bunatatile...te imbratisez cu mult drag...ma bucur ca nu-s singura care vrea sa reaminteasca multe datini si obiceiuri miraculoase..
Bejenaru Gabriela a spus…
mie imi plac foarte mult aceste traditii,la mine in familie am vazut tot timpul traditiile acestea si mi-au ramas tiparite in suflet,poate voi ajunge si eu in bucovina vreodata si voi avea prilejul sa traiesc acele traditii pe care le au,anul trecut am fost la vatra dornei si am prins si acolo traditiile lor,foarte frumoase.asa cum ai spus si tu toate se pierd,tineretul in ziua de astazi crede ca este ceva rusinos sau invechit,dar toate au farmecul lor.te imbratisez cu drag.