Moş Crăciun

Moş Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză: Santa Claus) care şi-a făcut apariţia în secolul I. El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie).

Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcţie de clima în perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă îngheţată în emisfera nordică şi ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în general ni-l imaginăm pe Moş Crăciun ca fiind îmbrăcat într-un costum roşu, având o barbă lungă şi albă şi locuind într-o ţară nordică ( mai frecvent în Finlanda sau în Canada). Spiriduşii îl ajută la pregătirea cadourilor. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni (sau pe o planşă de surf în Australia). Moş Crăciun intră în case prin horn (dacă există unul) şi pune cadourile sub pomul de Crăciun sau în cismele pregătite special pentru aceasta.

Nu este clar când şi pe ce cale a pătruns mitul lui Moş Crăciun în obiceiurile româneşti. În orice caz, Moş Crăciunul românesc, cu plete dalbe, nu are alura unui yankeu publicitar, sania lui nu este trasă de reni, în cel mai bun caz de cerbi. Astăzi nu poate fi despărţit - nici în imaginaţia copiilor, nici în pregătirile părinţilor - de sărbătoarea Ajunului (seara de 24 decembrie). În timpul regimului comunist ateist, i s-a schimbat numele după modelul rusesc în "Moş Gerilă", ceea ce a provocat riposta promptă a lui Al.O.Teodoreanu-Păstorel într-un distih celebru care, din motive de purism academic, nu poate fi redat aici.

Un rol important în crearea mitului l-a avut pastorul american Clement Clarke Moore, autor al unui poem care îl prezenta pe Sfântul Nicolae ca şi un personaj simpatic, dolofan şi zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. Publicat pentru prima dată în ziarul Sentinel din New York pe 23 septembrie 1823, poemul a devenit în anii următori foarte căutat, ajungând în mai multe cotidiane din Statele Unite, dar fiind şi tradus şi publicat în întreaga lume.

În 1860, cotidianul Harper's Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, îmbrăcat într-un costum roşu ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale. Nast este şi cel care a "stabilit" în 1885 că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. Această idee a fost preluată anul următor de scriitorul George P. Webster.

În Italia, într-o emisiune televizată pentru copii, s-a demonstrat în mod "ştiinţific" - pe baza datelor fizice de viteză şi calcul al timpului necesar pentru împărţirea darurilor - inexistenţa lui "Babbo Natale" (Moş Crăciun), ceea ce a provocat dezamăgirea copiilor şi indignarea părinţilor. [necesită citare]

În 1931, Moş Crăciun a primit o nouă alură printr-o campanie publicitară, desfăşurată de compania Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a dat lui Moş Crăciun o burtă durdulie, un aer jovial, costumul său roşu şi o atitudine tolerantă. În următorii 35 de ani, Coca-Cola va difuza astfel de portrete ale lui Moş Crăciun în presa scrisă. Chiar şi în ziua de astăzi, Coca-Cola, foloseşte aceeaşi imagine a lui Moş Crăciun în spoturile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.



Comentarii

Geanina Codita a spus…
Ai reuşit să mă introduci în cel mai frumos mod cu putinţă în mijlocul sărbătorilor ce vin şi aştept cu nerăbdare apariţia Moşului.

Zile pline de iubire şi sărbători divine, draga mea!
Bejenaru Gabriela a spus…
si eu il astept pe mos craciun si mult asteptata zapada,iti doresc multa iubire si tot ce va doriti.draga geanina.
nakudo a spus…
draga mea Gabriela...m-ai transpus din nou intr-o lume super minunata...te imbratisez cu multa dragoste...in acelasi timp ,dupa schimbarea avatarului..simt multa durere,dezamagire si suferinta...nu stiu ce sa zic...decat ca nimic nu e inutil din ce faceti si ca va iubesc si ma bucur ca existati....zambeste,mult...si nu renunta..draga mea:)
Bejenaru Gabriela a spus…
draga mea nakudo nu te supara din cauza avatarului,este temporar,ce este in minea si sufletul meu nu se va schimba niciodata,mai ales ca in aceasta dimineata cand ma-m uitat pe fereastra am avut un dar minunat de la dumnezeu,,,a ninis si totuleste alb,curat si frumos.o zi minunata sa ai si te imbratisez cu drag.
nakudo a spus…
dragii mei frumosi..uite o sa-ti zic un mare adevar..stii ca nu-mi place sa-mi fac viata publica...dar ...ma simt in siguranta aici la voi...azi a nins...copiii au ras si stat mult in zapada...apoi adulti de 35-36 de ani au venit la mine..stii de ce?mi-au zis...aici in casa ta modesta e casa de povesti si copilarie multa...de zambet si povesti...s-au bucurat de casa povestilor si au zambit...pentru voi promit imagini reale..de aici..din modestie si povesti...va imbratisez cu multa dragoste....multa...si picturi multe de la cel care de un an m-a iubit neconditionat si poate maine nu va mai fi...datorita cancerului...
Bejenaru Gabriela a spus…
da asa este astazi este o zi minunta pentru toti a nins si este zi de bucurie,nici mie nu imi place sa imi fac viata publica de aceea nici nu am pus vreo poza cu mine pe blog,vei fii tot timpul in inimile noastre nakudo.ai un loc bine asigurat aclo.iti dau o adresa de messenger poate vrei sa vorbim mai mult,este:ro_alondra2008@yahoo.com
nakudo a spus…
saru mana dragii mei..gata am adaugat..:))
Gabriel a spus…
Mos Craciun, traditie, copilarie iubire ! Toti am fost suntem si fi-vom copii pana la adanci batraneti ! Chiar daca nu mai avem varsta lor, a copiilor, lacrimile lor, zambetele si trairile lor ne fac sa traim clipa in acelasi mod in care o traiesc si ei, copiii. Toti suntem Mosi Craciuni daca macar ne gandim la cineva in viata, nu tocmai daca-i oferim ceva...un gand bun, o ruga, o idee, un vers fac mai mult decat orice cadou...care constituie pana la urma un lucru perisabil....insa un gand din adancul inimii, o ruga idem....sunt neperisabile.....

Iubeste !
Bejenaru Gabriela a spus…
tot ce ai spus tu gabriel este adevarat,nu imi pot imagina un craciun fara un brad impodobit,oricat de mic ar fi el,fara mos craciun chiar dac vine mai greu dar tot vine,asta este magia sarbatorilor de iarna bucuria si iubirea copiilor si a celor din jur,iti multumesc pentru vizita iar aceste minunate sarbatori sa iti umple sufletul de bucurie si pace sufleteasca.