Cum vorbim, cum ascultăm

"Tăcerea e de aur". E foarte adevărat. Dar tot atît de adevărat e că viaţa ne cere să vorbim, să ne exprimăm trăirile, să dăruim din ceea ce ştim, să comunicăm. Dacă analizăm problemele care apar între oameni, constatăm că marea majoritate apar pe fundalul unei lipse de comunicare reale, atente şi mature. Ce înseamnă comunicare matură? Aş zice că înseamnă să vorbeşti, să spui ce te doare, dar poate mai mult decît aceasta, înseamnă să asculţi. Comunicarea, oricît ar fi de sobră, presupune atenţie la celălalt, empatie şi răbdare.

Şi aici, şi în domeniul comunicării, e de dorit să se păstreze calea de mijloc: să vorbim ce, cît, şi cînd trebuie. Să tăcem cînd nu e nimic de spus. Să vorbim construind, nu distrugînd. Să ascultăm cu sufletul şi cu mintea deschise, conştientizînd mereu că prin orice om care îţi vorbeşte, îţi vorbeşte de fapt Dumnezeu. Şi este un serios motiv de regret să lăsăm mesajele divinului să treacă pe lîngă noi. E ca şi cum ne am rupe de întreg. E ca şi cum ne-am declara autosuficienţa. Pentru că ori de cîte ori uităm să-i ascultăm pe ceilalţi, mai punem o cărămidă la construcţia sumbră şi greu de dărîmat a egoismului nostru.

Am participat acum cîţiva ani la o frumoasă conferinţă despre comunicare. Mi-am notat atunci cîteva "idei-sfaturi de comunicare armonioasă", pe care vi le voi împărtăşi în cele ce urmează:

  • Tăceţi. Cultivaţi tăcerea cu seninătate şi perseverenţă.
  • Ascultaţi atent.
  • Fiţi mai puţin egocentrist.
  • Exersaţi pentru ascultarea cu atenţie.
  • Observaţi semnele şi semnalele non-verbale.
  • Stăpîniţi-vă.
  • Nu vă pregătiţi răspunsuri în timp ce vi se vorbeşte.
  • Ignoraţi ceea ce vă poate distrage atenţia.
  • Nu uitaţi că "Sînt două momente în viaţă cînd un om trebuie să se abţină de la speculaţii: cînd şi le poate permite şi cînd nu şi le poate permite".
  • Evitaţi flecăreala. Şi amintiţi-vă că "Dacă n-ar exista ascultători, cu siguranţă n-ar exista nici flecari".
  • Fiţi precum oglinzile, căci: "Oglinda reflectă fără să vorbească, pe cînd omul vorbeşte uneori fără să reflecteze."

Comentarii

Geanina Codita a spus…
E mare lucru să știi când să vorbești și când să taci.

Este grozav să știi să asculți, să ai răbdare și pricepere să faci acest lucru.

Îmbrățișări peste normă, citesc, tac și ascult, draga mea!
hera mariana a spus…
Bun articol, draga Gabriela! Imi place si blogul tau, mai ales unele tricotaje si tricoturi.
Iti doresc mult succes in ce faci, zi de zi.
nakudo a spus…
lipsa de comunicare si sinceritate e principalul motiv al dezastrelor...uneori vorbim dar nu realizam ca si cel de alaturi e om are nevoie sa fie ascultat,inteles si nu judecat sau i sa dea sfaturi gratuite si false...empatia inseamna intelegere absoluta...ne doare ce-l doare,ne bucuram de fericirea lui ca si cum ar fi a noastra...bestiala postare si plina de miez de adevar...te imbratisez cu mult drag..promit poze....
Bejenaru Gabriela a spus…
da geanina este mare lucru cand stii sa vorbesti si cand stii sa taci,am intalnit cativa oameni de genul acesta si este o incantare sa stai sa ii asculti ,dar din pacate sunt din ce in ce mai putini,o zi frumoasa si te imbratisez cu drag
Bejenaru Gabriela a spus…
multumesc de vizita hermariana,si ma bucur ca iti place,iti doresc sa fii fericita si sa ai mult succes,te imbratisez.
Bejenaru Gabriela a spus…
ca intotdeauna nakudo pui punctul pe i,dar oare cata sinceritate mai exista acum,sau doar toate sunt vorbe in vant pentru a scoate ceva,a profita de ceva,multi profita din suferinta altora si nu se gandesc nici o clipa ca se poate intoarce roata spre ei,o zi minunata si te pup.ai grija de tine.
nakudo a spus…
promit gabriela sa duc onorabil pretul deschiderii mele...a faptului ca sant directa ...asa cum sant cu calitati si defecte si ca nu fac depresie pe chestia asta...ha-ha..te imbratisez cu toara dragostea ..o zi minunata sa aveti
Bejenaru Gabriela a spus…
placerea este de partea mea mariana,mai devreme sau mai tarziu le facem pe toate,sa fii fericita.
Bejenaru Gabriela a spus…
eu te apreciez as cum esti si sa ramai tot timpul,.o seara minunata