articole

Fiecare lucru din jurul nostru este în continuă schimbare. În fiecare zi soarele străluceşte peste o lume nouă. Ceea ce numim rutină este o zi plină de noi propuneri si oportunităţi. Dar noi nu percepem prea uşor că fiecare zi e diferită de celelalte şi nu numai din punct de vedere meteorologic.

***

Misticii spun că atunci cînd începem drumul nostru spiritual, vrem deseori să vorbim cu Dumnezeu – şi sfîrşim prin a nu auzi ce are El să ne spună.

***

Un părinte de la mănăstirea din Sceta se întîlni cu un tînăr care voia să urmeze calea spirituală. “Timp de un an de zile, dă bani oricui te insultă”, spuse părintele. Timp de douăsprezece luni, tînărul plăti de fiecare dată cînd era atacat. La sfîrşitul anului se întoarse la părinte pentru a învăţa care era pasul următor. “Du-te în oraş şi cumpără-mi de mîncare,” spuse părintele. Nici nu plecă bine tînărul, că părintele se deghiză în cerşetor şi, folosind o scurtătură pe care o cunoştea, se duse la porţile oraşului. Cînd omul se apropie, părintele începu să-l insulte. “E minunat!” spuse omul falsului cerşetor. “Un an întreg a trebuit să plătesc pe oricine mă insulta, iar acum pot fi jignit fără să plătesc un ban.” Auzind asta, părintele îşi scoase masca. “Eşti gata pentru pasul următor, pentru că ai învăţat să rîzi în faţă problemelor tale,” spuse el tînărului.

***

Un maestru avea sute de discipoli. Toţi se rugau la momentul cuvenit - cu excepţia unuia care era un beţiv. În ziua în care trăgea să moară, maestrul îl chemă pe discipolul “beţiv” lîngă el şi îi încredinţă toate secretele sale oculte. Ceilalţi discipoli se revoltară: ”E o ruşine! Am sacrificat totul pentru un maestru care nu este în stare să înţeleagă calităţile noastre,” spuseră. “A trebuit să încredinţez toate secretele omului pe care-l cunoşteam cel mai bine. Cei care par virtuoşi deseori îşi ascund vanitatea, orgoliul şi intoleranţa. Astfel, am ales unicul discipol cărui îi puteam vedea defectele: băutorul.”



Comentarii

nakudo a spus…
in jurul nostru totul este intr-o continua miscare,Heraclit din efes spune ca totul curge ...nici omul nici apa in care au intrat numai sant la fel..pentru ca totul se transforma improspateaza sau decade si degenereaza...maestrul cel mai de pret este viata insasi cu lectiile ei..putem invata de la natura si vreme de la apa si pietre...universul in sine vorbeste cu noi....o sptamana usoara draga mea