Toamna

Toamna este unul din cele patru anotimpuri ale climei temperate. Este anotimpul care face legătura între vară şi iarnă

În emisfera nordică toamna începe în jurul lunilor august/septembrie pe când în emisfera sudică începutul toamnei este considerat în jurul lunii martie. În această perioadă frunzele foioaselor încep să cadă. Acestea se îngălbenesc, treptat capătă o culoare roşiatică sau brună după care cad. De aceea, în America de Nord toamna este numită şi fall însemnând cădere. Este anotimpul în care zilele devin din ce în ce mai scurte şi mai răcoroase, nopţile devin din ce în ce mai lungi şi mai friguroase iar în unele ţări precipitaţiile tind să crească treptat.

Asocierea toamnei cu tranziţia dintre vremea caldă şi rece şi în principal cu o culegătoare a dominat motivele toamnei şi imaginile ei caracteristice. În culturile vestice, personificările toamnei sunt de obicei frumoase, reprezentând de obicei o femeie frumoasă decorată cu fructe şi legume. Cele mai vechi culturi aveau sărbători speciale ale culesului, de multe ori cele mai importante sărbători în calendarele lor.

Toamna în poezie a fost des asociată cu melancolia. Posibilităţile verii au dispărut, iar răcoarea toamnei este la orizont. Cerul devine gri şi posomorât.

Cine nu are o casă acum nu-şi va mai clădi una,

Cine este acum singur, va rămâne aşa mult timp,

va veghea, va scrie şi va citi scrisori lungi

înapoi şi înainte pe bulevarde

va hoinări neliniştit, cât timp frunzele vor cădea.

În special în Statele Unite toamna este asociată cu "anotimpul Halloween-ului", cu o campanie de market foarte răspândită care îl promovează. Televiziunea, filmele, cărţile, costumele, decoraţiunile interioare şi industriile de confecţii folosesc această perioadă pentru a-şi promova produsele. Promoţiile încep cu primele zile ale lunii septembrie şi se încheie cu ziua de 31 octombrie, deoarece motivele lor îşi pierd rapid forţa după această perioadă.

Astronomic, unele ţări vestice consideră că toamna începe cu echinocţiul de toamnă (23 septembrie în emisfera nordică şi echinocţiul de primăvară (21 martie) în emisfera sudică, terminându-se în emisfera nordică în ziua solstiţiului de iarnă (21 decembrie) respectiv în ziua solstiţiului de vară (21 iunie). În astronomia chineză echinocţiul de toamnă marchează mijlocul toamnei, aceasta începând în jurul sărbătorii Liqiu (în jurul zilei de 7 august).

Pe de altă parte, meteorologii asimilează lunile martie, aprile, mai (în emisfera sudică) respectiv lunile septembrie, octombrie, noiembrie (în emisfera nordică) cu toamna deoarece pe perioada acestui anotimp perioada de lumină este vizibil din ce în ce mai mică.

În unele ţări, ca Statele Unite ale Americii dar şi România toamna este considerată începutul anului şcolar.



Comentarii

nakudo a spus…
draga mea...ferice de cei care te-au adus pe lume...esti un om chiar deosebit..o saptamana minunata si articolul e superb..superb..va imbratisez
Bejenaru Gabriela a spus…
si tu esti deosebita nakudo,fiecare avem felul nostru de a ne face deosebiti,o toamna cat mai frumoasa si sa fiti fericiti nakudo.
nakudo a spus…
multumesc draga mea gabriela...si voi la fel..feriti de fatarniciile omenesti
Geanina Codita a spus…
Interesante asocieri , draga mea!

Imaginea este divină, ne umple de frumos, privirea este desfătată de culorile care transmit optimism.

Pupăici geaninoși peste normă!
Bejenaru Gabriela a spus…
multumesc devizita tomnatica geanina si la cati mai multi pupici.
Bejenaru Gabriela a spus…
multumesc de vizita grigore rotaru.