
De multe ori avem senzaţia că e prea greu să ajungem să trăim la un nivel de putere foarte înalt. Nu e de noi, ne zicem, să fim nişte oameni foarte inteligenţi, foarte charismatici, mari compozitori sau artişti, mari inovatori, iar să fim sfinţi asta nici nu ne mai trece prin minte. Ne închipuim că pentru a ne desăvîrşi trebuie o putere de care nu dispunem. Aşteptăm, poate în viitor ceva se va schimba în bine, şi poate vom ajunge şi noi să trăim mai frumos şi mai înţelept. Însă lucrurile nu se schimbă peste noapte, natura nu face salturi. După o viaţă (sau mai multe) trăite în fel şi chip, să ajungi deodată la performanţe deosebite e greu, însă putem începe cu lucruri mici, făcute cu perseverenţă şi dragoste. Oricum e enorm de mult mai mult decît dacă am sta degeaba şi ne-am delăsa într-o tristă obişnuire cu situaţia. Decît să zicem: „De! asta este!”, mai bine facem eforturi mici. Oricum pentru a ajnge să facem lucruri mari, trebuie să începem cu cele mici, potrivit nivelului nostru. Un lucru mic făcut cu dragoste (altfel devine rutină) valorează mai mult decît unul mare făcut fără dragoste.
Acest mod de a acţiona cred că se poate aplica în multe domenii ale vieţii cu succes. De exemplu auzim lucruri ca: „Eu n-am timp să citesc cărţi, sînt un om ocupat!”. Însă este fals, deorece dacă acel om ar citi să zicem 10 pagini (adică 5 foi) dintr-o carte pe zi, într-un an de zile asta ar însemna cam 3600 de pagini, adică, presupunînd că s-ar citi numai cărţi de 400 de pagini, cam 9 cărţi pe an. În 10 ani, 90 de cărţi, adică suficient cît să citeşti şi să reciteşti cărţile religioase esenţiale ale omenirii, care ne pot ajuta foarte mult. Iar 5 foi pe zi e o cifră foarte mică. Iată cum „buturuga mică rastoarnă carul mare” (de ignoranţă). Evident dacă ni se trezeşte aspiraţia de a citi şi mai mult şi avem şi timpul necesar, nu trebuie să ne limităm la 5 foi pe zi.
Cred că se pot găsi o mulţime de alte aplicaţii totul e să fim sinceri cu noi şi inteligenţi.
Aşă că de-acum înainte nu are rost să ne mai amăgim spunînd că nu e de noi să ajungem la mari performanţe, sau să învinuim soarta ori trecutul, căci oricînd putem face lucruri mici, cu dragoste şi perseverenţă.
Comentarii