Oamenii sunt buni

Relaţiile interumane, în extraordinara lor complexitate, te aduc de multe ori în situaţia de a afirma că lumea în care trăim este o lume nedreaptă, o lume a concurenţei neloiale şi că semenii noştri sînt capabili să se folosească de orice mijloace pentru a-şi atinge ambiţiile personale şi scopurile egoiste.

Dar oricît de ciudaţi în manifestări sau de incomozi ni s-ar putea părea uneori o parte dintre semenii noştri, în realitate oamenii sînt buni. Este dificil să admiţi acest lucru atunci cînd te cramponezi prea mult de dreptatea ta personală şi găseşti vina numai în ceilalţi. Ţinîndu-te la distanţă de cei pe care-i consideri vinovaţi şi judecînd lucrurile în mod superficial, cazi foarte uşor în capcana de a te considera nevinovat şi superior moral celorlalţi.

În astfel de situaţii comunicarea sinceră şi deschisă reprezintă cheia rezolvării tuturor conflictelor, în aparenţă de nerezolvat. Ea te ajută să îi cunoşti pe oameni într un mod mai profund şi să îi vezi în adevărata lor lumină. Astfel, vei descoperi că motivaţiile sau punctele lor diferite de vedere nu le contrazic pe ale tale, ci le nuanţează sau le întregesc, vei descoperi că de multe ori ai făcut presupuneri inutile şi că i-ai judecat greşit.

Oamenii sînt esenţialmente buni. Dar acesta este un secret pe care îl poţi afla doar deschizîndu-te în faţa experienţei.

"Cel mai grandios lucru în univers este un om bun care se luptă cu restriştea; totuşi este unul mai mare: acesta-i omul bun care îi vine în ajutor."

"Tot ce ţi se va părea că-i lucrul cel mai bun, să-ţi fie lege neînfrîntă."

"Binele absolut al naturii omeneşti este cuprins în pacea corpului şi a sufletului."



Comentarii