Cromoterapia sau magia culorilor

Daca am trai intr-o lume "pictata" numai in alb si negru am deveni mai agitati, mai nervosi si am suferi de mai multe afectiuni, cu siguranta. Chiar daca nu realizam efectele pe care culorile le au asupra psihicului si afectivitatii noastre, ar trebui sa incepem sa constientizam efectul terapeutic pe care acestea le au asupra noastra, eliberandu-ne de stres, imbunatatindu-ne sanatatea si facand lumea mai plina de lumina si de stralucire.

Sa demonstrat stiintific faptul ca lumina si culorile au efecte diferite asupra afectivitatii indivizilor. Reactiile si atitudinile fata de anumite tonuri de culoare sunt cauzate de puterea pe care culorile o "exercita" asupra psihicului nostru: ele ne pot calma, relaxa sau vindeca, sau ne pot face tristi, pot induce o stare de nervozitate etc. De asemenea, putem ghici calitatile sau defectele unei persoane in functie de preferintele pe care le are pentru anumite culori.

Negrul este non-culoarea formala si conventionala, aflata in antiteza cu verdele, care este culoarea vietii. De obicei, negrul este asociat cu moartea si durerea provocata de aceasta, dar, in unele tari - cum ar fi in China - ritualul mortii este simbolizat de culoarea alba.
Albul simbolizeaza Luna, prin urmare feminitatea si puritatea.
Rosul este culoarea pasiunii si a optimismului, care intensifica activitatea de orice fel, fiind considerata culoarea cea mai puternica. Ea induce vitalitate, curaj si incredere in sine. Dar poate simboliza si agresiunea sau pericolul. Unele culturi o asociaza cu masculinitatea. De exemplu, vechii egipteni isi pictau statuile ce reprezentau femei in alb, iar statuile ce reprezentau barbati in maro (considerat a fi un ton de rosu.)
Rozul, format din alb si rosu, este o culoare feminina ca si albul, inducand comfort si relaxare.
Portocaliul reprezinta ambitia, fiind o culoare rece prin comparatie cu rosul. Energia portocaliului ne face mai veseli si ne creste pofta de viata. Aceasta culoare este folosita ca mijloc terapeutic pentru a elimina starile de anxietate si pentru a introduce o nota de culoare in mediile terne, mohorate.
Galbenul este considerat culoarea pozitiva prin excelenta, fiind cel mai aproape de lumina pura si stralucire. Este culoarea ce aduce oamenii laolalta - o culoare sociala - si in acelasi timp culoarea oamenilor inteligenti. Energia culorii galben ne ajuta sa gandim mai clar si ne stimuleaza interesul si curiozitatea. Este folosit in cromoterapie pentru a indeparta starile de stres si depresie.
Verdele este recunoscut la nivel mondial ca fiind "culoarea care vindeca". Verdele simbolizeaza viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce ne inconjoara pretutindeni. Este culoarea echilibrului si a autocontrolului.
Chiar daca in anumite culturi albastrul a fost privit ca fiind culoarea cea mai apropiata de negru si tonurile inchise, o nuanta negativa prin urmare, albastrul desemneaza personalitatile idealiste si aduce liniste in suflet. Are un efect relaxant asupra sistemului nervos si este recomandata folosirea lui ca agent terapeutic in tulburarile somnului si odihnei.
Maroul si griul sunt culori neutre, insa maroul este considerat a fi o culoare neutra calda, in timp ce griul este privit ca o culoare neutra rece.

Comentarii

nakudo a spus…
da instinctual ne imbracam si alegem culori care ne reflecta starea de spirit si cine santem...de asta e important sa nu uitam ca legamtul...ne-a adus curcubeul...felicitari pentru postare
Geanina Codita a spus…
Verde, acesta este culoarea preferată, însă port haine zugrăvite în toate culorile optimiste, care dau sens trăirilor mele.

Te îmbrăţişez cu mult drag!
Bejenaru Gabriela a spus…
multumesc nakudo dar sunt doar o parte din ideile pe care le-am selectat din cartea,,magia culorilor sau initierea in cromoterapie,,culorile ne pot influenta emotiile,relatiile cu ceilalti si starea de sanatate,iti doresc o saptamna cat mai frumoasa
Bejenaru Gabriela a spus…
pentru mine movul este culoarea preferata vara,iar toamna optez pentru culorile pamantului,toate sunt frumoase ,iar semnificatiile lor ascunse,dar si virtutile terapeutice de care dispun ne pot fi aliati de nadejde daca stim cum sa le folosim.o saptamna cat mai frumoasa si plina de imbratisari colorate
compadvice a spus…
Meseria mea apartine de culori,efecte de culori,combinatii de culori.Culoarea da viata,schimba starea de spirit,reinnoieste pofta de viata!Readuce la viata lucruri.Viata fara culoare, ar fi o viata ofilita lipsita de savoare.Aruncati o privire si pe aici pentru idei despre cum sa da-ti culoare locului unde stati.Este inca in constructie site-ul.:)dar am sa adaug curand material foto si sfaturi utile. http://anakenisis.yolasite.com/ Felicitari pentru blog Gabriela!
Bejenaru Gabriela a spus…
multumesc pentru invitatie compadvice,am trecut pe la tine si mi-a placut ceea ce am vazut,este minunat si iti doresc mult succes in acest domeniu de culori si constructi din care si eu fac parte,este un domeniu greu dar rezultatul final conteaza cel mai mult.